DRY FGD (DESOX) SİSTEMLERİ

DRY FGD (DESOX) SİSTEMLERİ



Kazan çıkışındaki baca gazları içerisinde bulunan SO2 gazı yatay siklondan sonra filtre öncesindeki hat üzerine 120-150 °C sıcaklıkta enjekte edilen sönmüş kireç ile reaksiyona zorlanarak Torbalı filtre içerisinde kalsiyum sülfat CaSO4’e (Alçı) ve CaSO3 (Kalsiyum sülfit) reaksiyon ürünlerine dönüşmektedir.
 
Reaksiyona girmemiş sönmüş kireç ise tekrar sistemde kullanılması amacı ile Filtre bunkerlerinde tutulan ve taze sönmüş kirece göre SO2 ye karşı daha fazla reaktif olan; kül, sönmüş kireç ve reaksiyon ürünleri, tartım sistemi olan Ara Siloya taşınmakta ve buradan blower vasıtasıyla tekrar baca gazı içerisine taze kireç enjeksiyonundan önce enjekte edilmektedir. SO2 Reaksiyonunun verimli olabilmesi için baca gazı hattına %30 filtre altı ürünler olmak üzere %70 taze kireç enjekte edilebilmektedir. Bu sayede taze kireç kullanımı da azaltılmaktadır. Ayrıca kül silosuna bir blower vasıtası ile bir miktar hava enjekte edilerek CaSO4’e (Alçı) ya dönüşmemiş  CaSO3 (Kalsiyum sülfit), oksijen ile reaksiyona girerek  CaSO4’e dönüştürülmekte ve bu ürün özellikle çimento fabrikalarına satılabilmektedir.








Sodyum bikarbonat ülkemizde üretimi yaygın olarak yapılan ve kimyasal formülü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Sodyum tuzlarından birisidir ve anti asit özelliği vardır.
Yeteri kadar mikronize edilmiş sodyum bikarbonat, yanma sonrası oluşan baca gazındaki asit kirleticilerin etkin şekilde azaltılmasını sağlar. Sodyum bikarbonatın bu alanda kullanımı ülkemizde çok bilinmemesine rağmen özellikle Avrupa ve Amerika’da kullanımı çok yaygındır. Sodyum bikarbonatın baca gazı temizliğinde kullanımı kuru sorbent enjeksiyonu şeklinde gerçekleşir. Kuru bazda sodyum bikarbonatın atık gaz içindeki asitleri yakalayabilmesi için 2 saniyelik bir reaksiyon süresine ihtiyaç vardır.

Sodyum bikarbonat (NaHCO3), 140-200 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda sodyum karbonata (Na2CO3) dönüşür, kimyasal reaksiyon sonucu su (H2O) ve karbondioksit (CO2) ortaya çıkar.